tisdag 17 september 2013

Kanelbullar med äppelmos.........

Under sommaren mumsade vi på hembakta bullar på stranden. Jag tycker om att experimentera lite just när det gäller bullar och provar alltid olika fyllningar. Den här gången testade jag äppelmos, det passade väldigt bra ihop med kanelen och kardemumman.
 
 
  
Kanelbullar by Cila
(grundreceptet kommer från Kungsörnen)
 
5 dl mjölk
150 gr rumsvarmt smör
1 pkt jäst
en nypa salt
1 dl socker eller vit sirap
2 tsk stött kardemumma
14 dl vetemjöl
 
till fyllning:
ca 150 gr rumsvarmt smör
ca 2 msk kanel
ca 2 dl äppelmos
 
till pensling:
1 ägg
pärlsocker eller råsocker
 
Värm mjölken till ca 37 grader. Smula ner jästen i en bunke, häll över den ljumma vätskan, tillsätt en nypa salt och rör om tills jästen är helt löst. Därefter tillsätts smöret i bitar, sockret och kardemumman. Mät upp mjölet och tillsätt sedan i degspadet lite i taget allt under kraftig omrörning, gärna i maskin med degkrokar, ca 5 minuter med maskin eller 10 minuter för hand. Spar dock lite av mjölet till utbakning. När degen är blank och lossar lite från bunkens kanter är det dags för första jäsningen, ca 30-40 minuter. Lägg en bakduk över bunken så inte degen blir torr.
 
Sen är det dags för utbakning. Dela degen i två, kavla ut till stora kvadrater, bred rikligt med rumsvarmt smör över hela kvadraten, strö över kanel och avsluta med äppelmos i ett jämt lager. Rulla ihop kvadraten och skär i ca 2 cm tjocka skivor och lägg på plåt med bakplåtspapper. Täck över bullarna med bakduk och låt dem jäsa ca 40 min. Pensla bullarna med uppvispat ägg och strö över pärlsocker eller råsocker. Grädda sedan i mitten av ugnen ca 5-10 min på 225-250 grader.
 
Inga kommentarer:

Skicka en kommentar