Årets lussebak är avklarat, barnen var superduktiga och gjorde finare lussebullar än jag!
Receptet jag provade i år var Leilas med grädde i både deg och även penslat uppepå tillsammans med ägg. De blev väldigt fluffiga och goda!
Leilas Lussekatter
- 200 g smör
- 2 kuvert (1 g) saffran
- 5 dl mjölk (3 %)
- ½ dl vispgrädde
- 1 pkt (50 g) jäst
- 2 ekologiska ägg
- 2 dl strösocker
- 1 krm salt
- 16-17 dl vetemjöl special
1 ägg vispat +1 msk vispgrädde (till att pensla lussekatterna med) och russin till garnering
- Smält smöret i en kastrull tillsammans med saffranet och låt det koka upp.
- Ta av från värmen och tillsätt mjölk och vispgrädde.
- Vispa ut jästen med den fingerljumna vätskan i en skål/bunke. Tillsätt ägg och strösocker.
- Arbeta in vetemjölet i degen lite i taget tills degen börjar släppa från kanterna (jag brukar använda en bakmaskin och knåda degen i cirka 10 -15 minuter så att proteinet i mjölet utvecklas och degen blir smidig).
- Låt degen jäsa i bunken under en bakduk, i cirka 45 – 60 minuter.
- Knåda degen (runddriv) ett par tag på ett mjölat bakbord och dela degen på 4 bitar och dela varje fjärdedel i antingen 6 eller 8 bitar.
- Sätt ugnen på 200 grader, varmluft.
- Rulla ihop till lussekatter och lägg dem på bakplåtspapper. Låt jäsa under bakduk i cirka 45-60 minuter.
- Blanda ägget med grädde i en skål och pensla lussekatterna. Garnera med russin och grädda lussekatterna i 8-10 minuter.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar